افزایش 150 درصدی قیمت ماکارونی و چند برابر شدن قیمت نان باگت در پی افزایش پنج برابری قیمت آرد تحویلی به کارخانههای تولید این اقلام، آن هم در شرایطی که فشار اقتصادی بیش از هر زمانی، کمر دهکهای پایین جامعه را خم کرده و قشر کارگر را با چالشهای جدی و خانمانبرانداز مواجه کرده، شاهکار دیگری است که توسط دولتمردان به مرحله اجرا درآمده و صدای اعتراض مردم را بلند کرده است.
در این بین مقامات ذیربط، دبیران انجمنهای مربوطه و رسانههای دولتی، با تیتر مشترکی این شاهکار را جشن گرفتهاند!
«رسیدن یارانه به دست مصرفکننده واقعی»، «هدفمندی یارانهها» و «اصلاح قیمت»، اسم رمزهای تکراری و نخ نمایی هستند که برای چند صدمین بار توسط آنها بکار برده میشود.
در این بین سوال مردم این است که آیا اکنون یارانه به دست آنها که مصرفکننده نهایی و واقعی هستند رسیده است؟ آیا پیش از این، که قیمت آرد کیلویی 2500 تومان بود و ماکارونی کیلویی 12500 تومان، مردم منتفع نمیشدند؟ آیا اکنون که قیمت این ماده غذایی به 34 هزار تومان در هر کیلو رسیده، سودش به مردم رسیده یا دودش به چشم آنها میرود؟
نکته قابل توجه اینکه مبلغ یارانه نقدی از سال 1389 تاکنون روی رقم 45 هزار و 500 تومان ثابت مانده و در حالیکه ارزش آن از چند ده دلار به حدود 1.5 دلار کاهش یافته، اما دولتها از جمله دولت سیزدهم همچنان معتقدند که یارانه میدهند و باید همه چیز به نرخ کشورهای توسعه یافته عرضه شود ولی هیچ وقت به این سوال پاسخ ندادهاند که آیا حقوق کارگر ایرانی هم معادل حقوق کارگران در کشورهای توسعه یافته است.
در این بین ساداتینژاد، وزیر جهاد کشاورزی در گفتوگویی تلویزیونی که سهشنبه شب صورت گرفت گفته است: شرایط امنیت غذایی جدید در دنیا ایجاب می کند که دولت ایران نیز برای پایداری امنیت غذایی خود از قاچاق آرد جلوگیری کرده و نرخ آرد را برای مصارف صنعتی آزاد و قابل رقابت اعلام کند؛ بنابراین در گام اول، از این پس برای حفظ قیمت نان، آرد صنف و صنعت با نرخ ۱۲ هزار تومان محاسبه میشود.
وی افزود: از آنجایی که دولت در قانون بودجه ۱۴۰۱، تغییر نوع پرداخت یارانهها را لحاظ کرده و این یارانهها از کالا مستقیما باید به دست مصرف کننده برسد، سعی کردیم تا تسریعی در این اقدام انجام شود.
به گفته ساداتینژاد، دولت ملزم به جبران این افزایش قیمت است و در روزهای آینده جبران خواهد شد؛ حتی بیش از هزینهای که به مردم تحمیل میشود.